Beleid, wet- en regelgeving

Er is geen wet- en regelgeving voor bezonning. De meeste gemeenten hanteren de TNO-norm. Andere gemeenten hebben eigen beleid. Bezonningsstudies of schaduwstudies geven inzicht in de bezonning van de gevels en (extra) schaduw op de omgeving.

TNO-norm

TNO kent een 'lichte' en een 'strenge' norm:

  • De 'lichte' TNO-norm: ten minste 2 mogelijke bezonningsuren per dag in de periode van 19 februari – 21 oktober (gedurende 8 maanden ) in midden vensterbank binnenkant raam.
  • De 'strenge' TNO-norm: ten minste 3 mogelijke bezonningsuren per dag in de periode 21 januari – 22 november (gedurende 10 maanden) in midden vensterbank binnenkant raam.

Deze normen worden alleen toegepast op gevels die zon kunnen ontvangen. Noordgevels ontvangen immers - hoogbouw of niet - nooit direct zonlicht. De gemeente Den Haag heeft beleid dat gebaseerd is op de TNO-norm. In afwijking van de lichte TNO-norm is in de Haagse norm de bezonning van gevels maatgevend, onafhankelijk van de plaats van de ramen.

 

Schaduwsimulator.nl is veel uitgebreider

De ouderwetse bezonningsstudies

Vrijwel iedereen behalve Schaduwsimulator.nl maakt een schaduw- of bezonningsstudie op de 'ouderwetse' manier: Met een 3d-model wordt de bestaande situatie vergeleken met de toekomstige situatie. Doorgaans zijn er de volgende dagen van de 4 seizoenen maatgevend:

  • 21 december: de dag dat de zon het laagst staat
  • 21 juni: de dag dat de zon het hoogst staat
  • 21 maart: de dag dat de zon op 'half' staat, namelijk precies tussen de stand van 21 december 21 juni
  • 21 september: de dag dat de zon op 'half' staat, namelijk precies tussen de stand van 21 juni en 21 december

De volgende tijdstippen worden meestal gehanteerd: 9.00 uur, 12.00 uur, 15.00 uur, 18.00 uur. Op 21 december is 18.00 uur niet relevant, omdat de zon dan al onder is. In juni is 20.00 uur ook relevant.

De Schaduwsimulator.nl manier

Wij leveren een complete schaduwstudie waar elk moment op een dag de schaduwval bekeken kan worden. Elke dag in het jaar is te bekijken door simpelweg een datum uit te kiezen. En onze software houdt zelfs ook rekening met lokale aspecten zoals de zomer en wintertijd, iets wat bij veel schaduwstudies vergeten wordt. Schaduwsimulator.nl levert geen serie aan plaatjes vanaf één camerastandpunt, maar een interactief 3D model waar je zelf doorheen kan vliegen en elk denkbaar moment kan nabootsen.