Reflectie van zonnepanelen: een uitdaging voor uw wooncomfort

Ontdek de impact van reflectie van zonnepanelen op uw tuin en woning. Hoewel zonnepanelen een waardevolle bijdrage leveren aan duurzame energieopwekking, kunnen de reflecties die ze genereren soms hinderlijk zijn voor bewoners. Wij begrijpen het belang van een comfortabele leefomgeving en daarom bieden we u geavanceerde inzichten en oplossingen om de reflectie-effecten van zonnepanelen te minimaliseren.

Zonnepanelen zijn ontworpen om zonlicht te absorberen en om te zetten in elektriciteit. Echter, afhankelijk van de positie van de zon en de hoek van de panelen, kunnen ze reflecties veroorzaken. Deze reflecties kunnen leiden tot weerspiegelingen die in uw tuin, ramen of andere oppervlakken terechtkomen. Hoewel het merendeel van het zonlicht wordt geabsorbeerd, kunnen sommige golflengten reflecteren en hinderlijke schitteringen veroorzaken.

interactieve reflectie zonnepanelen

Wij begrijpen de mogelijke hinder die reflecties van zonnepanelen kunnen veroorzaken. Daarom bieden we geavanceerde tools en expertise om u te helpen de impact van reflectie op uw tuin en woning te begrijpen en te minimaliseren. Met behulp van onze gespecialiseerde simulatiesoftware kunnen we gedetailleerde voorspellingen doen over de reflectiepunten en de intensiteit ervan gedurende het jaar.

Minimaliseer reflectie-effecten en behoud uw wooncomfort

Onze simulaties stellen u in staat om de potentiële impact van reflecties van zonnepanelen op uw omgeving te visualiseren. Door rekening te houden met de locatie en de oriëntatie van de panelen, kunnen we nauwkeurig bepalen waar reflecties kunnen optreden en tijdens welke momenten van de dag. Met deze waardevolle inzichten kunt u proactieve maatregelen nemen om de reflectie-effecten te minimaliseren.

Het verminderen van reflectie-effecten vereist een geïndividualiseerde aanpak. Het aanpassen van de hoek van de zonnepanelen kan bijvoorbeeld helpen om de reflecties te verminderen. Het gebruik van antireflectiecoatings op de panelen kan ook de weerkaatsing verminderen. Daarnaast kunnen strategische beplanting of schaduwstructuren helpen om de impact van reflectie in uw tuin te verminderen. Onze experts staan klaar om u te begeleiden bij het nemen van de juiste maatregelen om reflectie-effecten te minimaliseren en uw wooncomfort te verbeteren.

Geavanceerd software voor het berekenen van reflecties van zonnepanelen

Wij begrijpen we het belang van een harmonieuze leefomgeving. We streven ernaar om u te voorzien van de nodige inzichten en oplossingen om de hinder van reflecties van zonnepanelen te verminderen. Met onze expertise en geavanceerde simulatiesoftware kunt u met vertrouwen stappen ondernemen om uw wooncomfort te behouden.

Wij berekenen nauwkeurig welke effect reflectie op zonnepanelen kan hebben

Een rapport laten maken

Wij hebben een interactieve schaduwsimulator ontwikkeld om een kwalitatief betere en betaalbaardere bezonningstudie op de markt te kunnen brengen. Met ruim 15 jaar ervaring op het gebied van schaduw en bezonning en met onze samenwerkingen en achtergronden in de architectuur en ruimtelijke ordening, kunnen we met recht zeggen dat wij specialist zijn op het gebied van bezonningstudies.

interactieve reflectie zonnepanelen

Omdat het ons minder tijd kost om te maken, bieden we een bezonningstudie voor een concurrerende prijs aan. En voor die aantrekkelijke prijs krijg je ook nog eens veel meer mogelijkheden. Meer bezonningstudie voor minder geld dus. Wil je weten wat het kost om van jouw project een bezonningstudie te laten maken? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Bekijk onze interactieve schaduwsimulator

Waarom is interactief beter?

Veel bezonningstudies bestaan uit een series van statische afbeeldingen. Bij Schaduwsimulator.nl maken wij interactieve bezonningstudies welke interactief zijn. Je kan dus van alles veranderen zoals de datum en tijdstip.

Maar er zijn ook vele situaties te bedenken waarbij een toekomstige situatie nog niet definitief is, dan is het fijn als je de toekomstige situatie interactief kan aanpassen en direct de gevolgen kan zien. Een voorbeeld hiervan is een schuur met plat dak waarvan de hoogte of type kap nog niet bepaald is. Zo een schuur kan bij ons interactief aangepast worden of voorzien van een andere kap. Ook verplaatsen of draaien is mogelijk. De bezonning veranderd uiteraard gelijk mee.

Dit is niet het enige van onze krachtige software. Om alles nog overzichtelijker te maken kunnen we een specifiek object een eruit laten springen door deze een rode kleur te geven en een rode schaduw te laten genereren. In veel bezonningstudies worden twee verschillende afbeeldingen gebruikt om de situatie te vergelijken. Het is hierbij vaak zoeken naar de verschillen en het is ook niet heel duidelijk welk aandeel de schaduw van het vergelijkobject heeft. Wij hebben hiervoor een oplossing bedacht. In onze interactieve schaduwsimulator geven wij het te vergelijken object in rood aan. De schaduw van enkel en alleen dit object wordt ook rood weergegeven. Hierdoor is snel en makkelijk te beoordelen wat de impact van deze schaduw is.

Bij de traditionele bezonningstudie worden ook vaak een vast datum en tijdstip aangehouden, vaak maximaal 4 dagen in het jaar. Dit maakt het niet makkelijk om een compleet beeld te krijgen. Hoewel dit heel veel informatie geeft, is het ook heel beperkend. Het is namelijk niet precies duidelijk hoe de schaduw op andere dagen valt. In onze schaduwsimulator kennen we geen vaste datum of tijdstippen, maar is het mogelijk om elk moment in het jaar, elke tijdstip van de dag te de schaduw te bekijken door simpelweg een datum en tijdstip uit te kiezen. De tijd kan veranderd worden met een schuifbalkje waardoor het verloop van de dag snel en duidelijk bekeken kan worden. En onze software houdt zelfs ook rekening met lokale aspecten zoals de zomer en wintertijd, iets wat bij veel schaduwstudies vergeten wordt.

Hoe nauwkeurig zijn jullie bezonningstudies?

Niemand kan een bezonningstudie maken welke op de millimeter nauwkeurig is. Wij doen er echter alles aan om zo nauwkeurig mogelijk te werken, simpelweg door zo veel mogelijk data over elkaar te zetten. Onze nauwkeurigheid is daarmee afhankelijk van de beschikbare data. Logischerwijs geldt hoe nauwkeuriger de data des te nauwkeuriger het 3D model. Wij kunnen verschillende bronnen gebruiken voor het opzetten van een nauwkeurig  bezonningstudie. De meest voorkomende data zijn de onderstaande:

Basisregistratie Grootschalige Topografie
De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is een digitale kaart van Nederland waarop gebouwen, wegen, waterlopen, terreinen en spoorlijnen eenduidig zijn vastgelegd. De kaart is op 20 centimeter nauwkeurig en bevat veel details, zoals deze in de werkelijkheid ook te zien zijn.

Actueel Hoogtebestand Nederland
Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is de digitale hoogtekaart voor heel Nederland. Heel Nederland is meerdere malen gemeten met laseraltimetrie: een techniek waarbij een vliegtuig of helikopter met een laserstraal het aardoppervlak aftast. De laatste versie, AHN3, bevat gedetailleerde en precieze hoogtegegevens met gemiddeld acht hoogtemetingen per vierkante meter.

Inmeten
Mocht er een nauwkeuriger bezonningstudie nodig zijn, dan kan er ook op locatie ingemeten worden. In een basismeting worden tientallen punten digitaal ingemeten. Deze punten zijn uiterst nauwkeurig en geven samen met de andere beschikbare data een betrouwbaar 3D model. Hoewel er tientallen punten zijn ingemeten, bestaat er nog altijd een foutmarge op de punten die niet zijn ingemeten. Om er zeker van te zijn dat daadwerkelijk alles wordt ingemeten, dan kunnen we ook een 3D scan verzorgen. Er worden dan duizenden punten ingemeten, waardoor de foutmarge slechts enkele millimeters kan zijn.

Bouwtekeningen
Mochten bouwtekeningen beschikbaar zijn, dan zullen we deze tekeningen als basis laten dienen voor het 3D model. Over het algemeen hebben bouwwerken in de echter wereld niet meer dan een paar centimeter afwijking ten opzichte van de bouwtekeningen.

Foto’s
Hoewel foto’s geen maatvoering hebben, gebruiken we deze wel in het 3D model. Zodra één maat bekend is, kan in principe alles op deze foto in 3D getekend worden.

Meer over onze nauwkeurigheid van onze bezonningstudie is te lezen op deze pagina.